top of page

de rustverleners en de wingerd

De rustverleners is ontstaan in de schoot van woonzorgcentrum De Wingerd en heeft daar zijn plaats gevonden. Een huis waar respect voor mensen hoog in het vaandel staat.

over het ontstaan van de rustverleners

“Ik heb De Wingerd leren kennen via mijn schoonvader, die daar vele jaren heeft gewoond. Van in het begin had ik het gevoel dat we veel kunnen leren van de bewoners, van mensen met dementie. Ik kon het echter niet goed plaatsen.  Wat ik merkte is dat bezoekers, familie soms onrustig reageerden op bewoners wanneer die op een authentieke manier contact zochten. Bijvoorbeeld wanneer een bewoner recht op een bezoeker afstapt met zijn hand vooruit, zonder iets te zeggen, om de bezoeker te begroeten. Dit kan beangstigend overkomen; voor de bezoeker, niet voor de bewoner.


Jaren later was ik terug in De Wingerd voor een netwerk evenement.  Ik was aan de praat met een zorgcoördinator en een zorgverlener. Het gesprek ging over rust. Een zorgverlener kan pas goed zorg verlenen aan een bewoner wanneer hij/zij zelf rustig is. In dat gesprek viel plots het woord ‘rustverlener’;  een  zorgverlener die in eerste instantie ook een rustverlener is. Want wanneer hij/zij onrustig is worden de bewoners onrustig.” - Dirk Swaegers

wat kunnen we leren van mensen van dementie?

Zij zijn onze rustverleners. Zij zijn een spiegel van en voor ons.

Zij laten ons zien, ervaren, voelen wat onze innerlijke toestand is.

Zijn wij onrustig, dan worden zij onrustig.

Zijn wij rustig, dan zijn zij rustig.

 

Het is aan ons om in deze spiegel te kijken.
In de spiegel te kijken om te onderzoeken van waar deze onrust/rust komt.

 

 “Ik ben al maanden op zoek naar stilte en nu zat ik daar in die kamer in die stilte en ik voelde mij niet goed. En plots realiseerde ik me dat ik veel van die drukte zelf opzoek.”

 

“We zaten samen aan de koffietafel. Plots dronk één van de bewoonsters uit het melkkannetje. Ik dacht:  Dat mag niet! Niemand reageerde. Toen besefte ik: Ik heb heel veel dingen die moeten of niet mogen. Is dat echt wel zo?”

foto door Sien Verstraeten

wat kunnen we leren van

de wingerd als organisatie?

 

Ervaar wat het is om bij een organisatie te verblijven waar respect en autonomie belangrijke waarden zijn. Waar men streeft naar het optimaal inzetten van de talenten van alle mensen.

wat kunnen we leren van

de zorgverleners in de wingerd?

Het zijn bevlogen mensen met een passie voor het breder zorgkader!

 

Ervaar hoe zij een woning ‘managen’ met allemaal verschillende talenten en karakters. Hoe zij omgaan met de dagelijkse uitdagingen en mooie momenten. Hoe zij rust en onrust ervaren.

bottom of page